Giurgiu are începând de ieri o centrală modernă de 15 milioane de euro

Giurgiu are începând de ieri o centrală modernă de 15 milioane de euro

În prezenţa autorităţilor locale, a persoanelor implicate direct în realizarea investiţiei, dar şi a beneficiarilor şi a jurnaliştilor locali, miercuri, 6 noiembrie, a fost tăiată panglica inaugurală la una dintre cele mai importante investiţii realizate în ultimii ani, în municipiului Giurgiu. Este vorba despre un proiect iniţiat în urmă cu un an şi jumătate şi care prevedea realizarea unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă.
Obiectivul respectiv a fost realizat în incinta CET-ului de către Alfa Metal, prin Electro Energy Sud şi are o capacitate de 17,6 megawaţi electrici şi 16 megawaţi termici, acoperind în totalitate nevoile municipiului din punct de vedere electric şi la jumătate, din punct de vedere termic, aşa cum a explicat preşedintele Electro Energy Sud, Jacob Fonea. Investitorul le-a declarat celor prezenţi la inaugurare că îşi doreşte ca investiţia să fie extinsă, în perioada următoare, pentru a acoperi în proporţie de sută la sută, cererea la capitolul energie termică.
În cadrul evenimentului de ieri, edilul şef, Nicolae Barbu a ţinut să mulţumească firmei care a realizat această investiţie masivă la Giurgiu, explicând faptul că această nouă centrală a contribuit la creşterea nu foarte mare a preţului la gigacalorie, din acest an. Primarul municipiului a adus în discuţie şi posibilitatea ca giurgiuvenii să aibă la robinete apă caldă, şi în sezonul cald. Acest obiectiv ar putea fi realizat prin punerea în funcţiune, la capacitate normală, a centralei de cogenerare, dar şi prin modernizarea reţelei de transport şi asta, evident, în condiţiile în care şi populaţia îşi exprimă dorinţa de a beneficia de apă caldă, din sistem centralizat. Referitor la acest capitol, directorul Global Energy Production, Sorin Cepraga, a explicat faptul că giurgiuvenii ar plăti mai puţin, comparativ cu suma pe care o achită acum la electricitate, pentru folosirea boilerelor.
De la inaugurare nu a lipsit nici Dumitru Beianu, preşedintele Consiliului Judeţean, la momentul la care a fost inițiată investiţia. Acesta a discutat despre necesitatea modernizării reţelei de transport, fapt ce s-ar traduce printr-un preţ mai mic pe care populaţia l-ar plăti pentru energia termică.
După tăierea panglicii, toţi cei prezenţi au putut vizita noua centrală, fiindu-le explicat modul în care funcţionează. Sistemul de cogenerare produce simultan energie termică şi energie electrică, are un randament de 90% şi face parte din Programul European de Încurajare a Înaltei Eficienţe Energetice. Tehnologia de ultimă generaţie permite supravegherea electronică de la depărtare, astfel încât cea mai mică defecţiune pune în alertă întreg sistemul.

Ultima modificare: 07.11.2013 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul Cum a variat pretul gigacaloriei in mai multe orase din tara si unde a ramas constant

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.